29 Aralık 2010 Çarşamba

ZERDE


MALZEMELERİ:
20 lif safran (veya 1 çay kaşığı zerdeçal)
Yarım çay bardağı pirinç
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı kuşüzümü
2 çorba kaşığı buğday nişastası veya patates nişastası
1,5 çay bardağı şeker
çorba kaşığı gülsuyu
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık



Zerde Yapılışı:
Safranı 1 su bardağı suya koyup bir gece bekletin. Sabahleyin pirinci ayıklayıp güzelce yıkayın. Nişastasını salması için yarım saat 3 su bardağı suda ıslatın. Kuşüzümünü iki elinizin arasında ovalayarak sapını çöpünü temizleyin. Üzerini kapatacak kadar ılık suyla bir kenarda şişmeye bırakın.
Pirinci, içinde beklettiğiniz suyla birlikte iyice yumuşayıp helmelenene kadar, tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin (pirinç lapa gibi olmasın). Arada bir üzerine çıkan beyaz köpüğü bir kevgirle alın.
Ayrı bir kapta nişastayı 1 su bardağı suyla iyice ezin. Yumuşamış olan pirincin içine safranlı suyu, nişastalı suyu ve şekeri aynı anda katın. Devamlı karıştırarak bir taşım kaynatın. Kısık ateşte hep aynı yöne karıştırarak pişirmeye devam edin. Zerde koyulaşıp, kaşığa aldığınızda uzar kıvama gelince ateşten alın. Gülsuyunu ilave edip bir kez karıştırın. Kâselere pay edin. Soğuyup üstü kabuk bağladığında suyunu süzdüğünüz kuşüzümü vedolmalık fıstıkla süsleyerek Zerde Tatlımızı soğuk servis yapın..

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder